فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 54 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی حیدری فرد*، علی پورقصاب امیری صفحات 9-33
    یکی از شاخص های مهم جنگ های امروزی ورود نهادهای غیر دولتی و فروملی، در نتیجه ساختار نامتوازن مخاصمات است. طی دهه های اخیر، تحت تاثیر پیشرفت های سریع فن آوری های تولید سلاح، شاهد افزایش فاصله طرفین درگیری از لحاظ ظرفیت های نظامی، بر هم خوردن توازن قوا و تقسیم آنها به طرف قوی وضعیف بوده ایم که پیامد طبیعی چنین وضعیتی، ابداع شیوه های جنگی نامتقارن ، بدون ساختار و مبتنی بر کاربرد ابزار و شیوه های نامتعارفی چون توسل به اقدامات تروریستی بوده است. ظهور شیوه های مذکور باعث کشیده شدن دامنه درگیری نظامی به جوامع شهروندی و کاهش پایبندی طرفین مخاصمه به اصول اساسی حقوق بشردوستانه بین المللی به عنوان یگانه ابزار حقوقی حفظ جان افراد و اموال غیرنظامی در برابر آثار سوء حملات نظامی گردیده است. از آن گذشته تغییر ماهیت جنگ های امروزی و رفتن به سوی درگیری های غیردولتی با اهداف قومی، مذهبی و هویت طلبانه توسعه میدان نبرد و ورود افراد غیرنظامی به عنوان جنگجو را بدنبال داشته که مرز تشخیص بین نظامیان و افراد غیرنظامی را تا حد زیادی تیره و تار می نماید. در نهایت نبود اجماع بین المللی در خصوص تعریف تروریسم و مصادیق آن، برخورد سیاسی کشورها و بعضا استفاده ابزاری آنها از گروه های تروریستی، انحصار اعمال اصول حقوق بشردوستانه بر وضعیت های جنگی در حالی که بخشی از اقدامات تروریستی خارج از صحنه نبرد روی می دهد و... از عواملی هستند که چالش مذکور را تشدید نموده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه بین المللی، مخاصمات مسلحانه غیردولتی، جنگ جهانی علیه تروریسم، کشتار هدفمند، جنگ نامتقارن
  • بهنام سرخیل* صفحات 35-61

    قدرت های بزرگ همچون ایالات متحده آمریکا تلاش دارند تا با تاثیرگذاری بر مولفه های سازنده قدرت، سیاست های خود را در منطقه و به ویژه کشورهای تعیین کننده ای نظیر عراق پیش برند. این درحالی است که اوضاع سیاسی پس از شکل گیری عراق جدید (2003-2020) بگونه ای پیش رفته که جریان های هویتی از نقش های روبه رشدی برخوردار شده و رقابت های هویتی در قالب های مختلفی نظیر مقوم دولت ها، پیشران های اجتماعی و یا حتی برهم زننده ثبات سیاسی عمل نموده و معادلات قدرت را تحت الشعاع قرار داده اند. با این وصف شناخت نقش و جایگاه جریان های هویتی و چگونگی نقش یابی آن ها در شرایطی که عملا چشم انداز روشنی برای حضور آمریکا در منطقه وجود ندارد، اهمیت مضاعفی یافته و امکان تجزیه و تحلیل اقدامات و برنامه های واشنگتن در قبال بغداد را فراهم می سازد.مقاله حاضر با شیوه توصیفی-تحلیلی و در چارچوب نظریه آشوب روزنا به بررسی نقش جریان های هویتی درعراق پرداخته و به این پرسش پاسخ می دهد که آمریکا با توجه به متغیر میانی جریان های هویتی چه راهبردی را پیرامون دولت-ملت در عراق در اولویت داشته است؟ فرضیه: آمریکا با درک نقش یابی روزافزون جریان های هویتی درصدد بوده تا از طریق شکل دهی به مجموعه ای از چالش های هویتی و ایجاد بی نظمی های سیاسی-اجتماعی، زمینه را برای تحقق الگوی دولت ورشکسته و فراهم ساختن شرایط استمرار مداخلات در عراق فراهم آورد. یافته پژوهش: بهره گیری از قدرت نرم نظیر ابزارهای رسانه ای و مجازی با هدف ایجاد بی ساختارسازی های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی (مانند آشوب سازی و اعتراضات خیابانی)، بخشی از راهبرد دولت ورشکسته آمریکا در عراق است.

    کلیدواژگان: عراق، آمریکا، هویت، جریان شیعه، اهل سنت، اقلیم کردستان
  • عبدالرضا عالیشاهی*، علی محمددوست، زهرا خدایاری آغمیون صفحات 63-90
    مفهوم نژادپرستی را می توان یکی از بحران های فراگیر در میان بیشتر جوامع اعم از صنعتی و در حال توسعه قلمداد کرد. این مفهوم اصولا در میان جوامع مهاجرپذیر ملموس تر بوده و پیامدهای متعددی را بر جوامع آنان گذارده است. در این میان ایالات متحده آمریکا در تاریخ حیات خود، چالش های ویژه ای با مسئله نژادپرستی داشته است. سیاه پوستان این کشور که در خلال قرون 17 تا 19 میلادی در انقیاد کامل سفیدپوستان و برده آنان تلقی می شدند، توانستند با الغای این قانون بخش هایی از حقوق شهروندی خود را استیفا کنند اما کماکان چالش های میان سفیدپوستان و سیاهان آمریکایی یک معضل لاینحل در نظام ایالات متحده باقی مانده است تا حدی که در برخی مواقع، چنین شکافی به یک بحران اجتماعی و حتی امنیتی مبدل گردیده است. در این مقاله، تلاش نویسندگان حول بررسی و ارایه پاسخی مستدل به این سوال است که مهمترین اقدامات ترامپ علیه سیاه پوستان این کشور در چه مسایلی بوده است؟ و این اقدامات چه بازخوردهایی بر عملکرد دولت وی گذارده است؟ فرضیه نویسندگان حکایت از این مسئله دارد که اقدامات ترامپ در دوره ریاست جمهوری چهارساله اش علیه سیاه پوستان به تشدید اقدامات نژادپرستانه علیه آنان منتهی گردیده است که این مسئله بازخورد مهمی به نام بحران مشروعیت برای ترامپ ایجاد کرده است. بازخورد های این مسئله نیز در مسایل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی متجلی گردیده است. روش مقاله کنونی بهره گیری از روش تحلیلی توصیفی و استفاده از منابع اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: بحران مشروعیت، سیاه پوستان، دونالد ترامپ، بحران امنیت، تبعیض اقتصادی، توزیع منابع
  • نادره عزیززاده، رضا آقاموسی*، ناصر ازاد، محسن سیدعلی اکبر صفحات 91-119
    امروزه انرژی به یکی از مولفه های اصلی قدرت در روابط بین الملل تبدیل شده و نقش یک پیشران موثر را در پیوند دادن عرصه های مختلف سیاست و اقتصاد، اعم از ملی و فراملی بازی می کند. مطالعه حاضر با هدف الویت بندی عوامل استراتژیک رشد پویای تجارت گاز ایران در تعاملات منطقه ای انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش کاربردی و از منظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها در دسته پژوهش پیمایشی-مقطعی قرار دارد.ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه خبره می باشد. قلمرو مکانی شرکت ملی گاز ایران است. جامعه آماری منتخب از خبرگان دانشگاهی و مدیران شرکت گاز ایران به تعداد 15 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند انتخاب شده اند. جهت شناسایی الگوی روابط و الویت بندی عوامل استراتژیک رشد پویای تجارت گاز ایران در تعاملات منطقه ای از روش ترکیبی DEMATEL-ANP استفاده شده است. این پرسش که مهمترین عوامل استراتژیک رشد پویای سهم تجارت گاز ایران در تعاملات منطقه ای کدامند؟ روابط علی میان عوامل استراتژیک رشد پویای سهم تجارت گاز ایران در تعاملات منطقه ای چگونه است؟ محور اصلی این پژوهش را تشکیل می دهد .نتایج نشان داد شاخص اهمیت مسئله دیپلماتیک و عوامل سیاسی از بیشترین اهمیت در میان تمامی شاخص ها برخوردار است. همچنین انرژی و خطوط انتقال انرژی با فراهم کردن بستری مناسب جهت تعاملات منطقه ای، نماد پایداری از یک همکاری و وابستگی متقابل بوده و فضای مناسبی را برای جذب سرمایه گذاری خارجی فراهم می کند. درواقع انرژی به ابزار کارآمدی در دیپلماسی تبدیل شده که می تواند تعاملات منطقه ای را به ارمغان بیاورد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: عوامل استراتژیک، رشد پویا، تجارت گاز ایران، تعاملات منطقه ای، روش دیمتل فازی
  • علیرضا مددی، حسین کریمی فرد*، لنا عبدالخانی، شیوا جلال پور صفحات 121-148
    ماهیت غیرمتمرکز و تکثرگرایانه قدرت در ایالات متحده باعث گردیده که امکان نقش آفرینی و تاثیرگذاری برای طیف متنوعی از لابی های قومی فراهم گردد. در این میان، توجه اعراب حاشیه جنوبی خلیج فارس به لابی گری به عنوان ابزاری قابل اتکا در حوزه سیاست خارجی و اعمال نفوذ بر روند تصمیم گیری و سیاستگذاری در ایالات متحده معطوف شده است. دامنه و ابعاد کنشگری و اعمال نفوذ لابی های مزبور در سال های اخیر از رشد قابل توجهی برخوردار شده است. هدف مقاله حاضر، تبیین سازوکارها و اهداف لابی-های اعراب حاشیه خلیج فارس در ایالات متحده امریکا می باشد. یافته های مقاله حاکی از آن است که لابی-های اعراب حاشیه خلیج فارس از روندهای پلورالیستی و سازوکارهایی چون سفارتخانه ها، لابی های ثبت-شده به عنوان نمایندگان خارجی، لابی گران فردی، شرکت های نفتی و حمایت مالی از اندیشکده های امریکایی در راستای دستیابی به اهدافی مانند راه حل دودولتی، اهداف و منافع اقتصادی، مقابله با دستورکارهای منفی و در مقابل تصویرسازی مثبت از خود و در نهایت مقابله با ایران بهره گرفته اند.
    کلیدواژگان: لابی های عربی خلیج فارس، گروه های ذی نفوذ، ایالات متحده، عربستان، امارات متحده عربی
  • ناصر هادیان جزئی، مهدی بازوند* صفحات 149-174

     روابط هند و آمریکا از سال 2001 به بعد شاهد یک چرخش اساسی از سوی دو کشور بوده است. بسیاری از تحلیگران رشد چین را یکی از اصلی ترین عوامل تغییر سیاست خارجی هند و آمریکا در مقابل یکدیگر می دانند. با توجه به این مسئله پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این سوال است که چرا رشد چین منجر به نزدیکی بین هند و آمریکا شده است؟ نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می-دهد که با توجه به اینکه چین به طور فزاینده ای به دنبال دست اندازی به منافع ملی هند است استراتژی موازنه دهی در نتیجه رشد چین به یک الزام برای سیاست خارجی هند تبدیل شده است. از سوی دیگر انتخاب استراتژی موازنه از راه دور ایالات متحده برای جلوگیری از به وجود آمدن هژمون منطقه ای در شرق و جنوب آسیا منجر به نزدیکی آمریکا و هند شده است. درچنین شرایطی ایالات متحده می-تواند با استفاده از تقیسم بار استراتژیک با شرکای خود به کاهش هزینه های خود برای مقابله با قدرت نوظهور چین بپردازد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، چین، هند، سیاست خارجی، موازنه از راه دور
|
  • Mahdi Heydarifard *, Ali Pour Ghassab Amiri Pages 9-33
    the entry of non-governmental Emtities is one of the important indicators of contemporary wars that causes unbalanced structure of conflicts. In recent decades, rapid advances in weapons technology increased the gap between the warring parties in terms of military capabilities, the upsetting of the balance of power and divided them into strong and weak. As a result we have witnessed the innovation of Asymmetric, Non-structured war methods based on Unconventional using ofArmed tools and tactics, such as resorting to terrorist acts. The emergence of these methods has expanded the scope of military conflict to civil society and reduced the complience of the parties to basic principles of international humanitarian law as the only legal means to protect the lives of civilians and propert against military attacks. in the nature of today's wars and the shift to non-governmental conflicts with ethnic, religious and identity goals has led to the development of the battlefield and the entry of civilians as fighters, which has greatly blurred the line between military and civilian. Finally, the lack of international consensus on the definition of terrorism and its examples, the political approach of countries and sometimes,Hiring of terrorist groups, the monopoly of the application of humanitarian law principles on war situations while some terrorist acts take place outside the battlefield. .. are some of the factors that have intensified this challenge.
    Keywords: International Humanitarian Law, Non- international Armed Conflicts, Global War Against Terrorism, Targeted Killing, Asymetric war
  • Behnam Sarkheil * Pages 35-61

    The great powers, such as the US, seek to advance their policies in the region, especially in key countries such as Iraq, by influencing the components of power. This is while the political situation after the formation of the new Iraq (2003-2020) has developed in such a way that the currents of identity have enjoyed a growing role and Challenges arising from identity rivalries have acted in a variety of forms such as state-building or even disrupting political stability. However, recognizing the role and position of identity currents and how to identify them in a situation where there is virtually no clear vision for a US presence in the region has become doubly important.The present article examines the role of identity currents in Iraq in a descriptive-analytical manner and in the framework of Rosena Chaos Theory and it answers the question, what strategy has the United States prioritized over the nation-state in Iraq, given the intermediate variables of identity currents? Hypothesis: The United States, understanding the growing role of identity movements, has sought to undermine existing structures in Iraq by shaping a set of identity challenges and creating socio-political irregularities. Paved the way for the realization of the model of a failed state and provided the conditions for the continuation of its interventions in Iraq. Findings Utilizing soft power such as media and virtual tools to create political, economic, and social destabilization (such as riots and street protests) is part of the strategy of a failed state in Iraq.

    Keywords: Iraq, America, Shiite current, Sunnis, Kurdistan region
  • Abdolreza Alishahi *, Ali Mohammaddoust, Zahra Khodayari Aghmioun Pages 63-90
    The concept of racism can be considered one of the pervasive crises among most societies, both industrial and developing. This concept is basically more tangible among immigrant communities and has had many consequences for their communities meanwhile, The United States, has faced special challenges with racism throughout its history. Blacks, who were considered complete subjugation of whites and slaves during the 17th and 19th centuries, were able to exercise some of their citizenship rights by repealing the law, but challenges between whites and blacks remain an unresolved dilemma. The US system has remained so much that at times, such a rift has turned into a social and even security crisis. In this article, the authors try to answer to this question: What were the most important actions of Trump against the blacks of this country? And what feedback has these actions had on his government's performance? The authors hypothesize that Trump's actions against blacks during his four-year presidency have led to an escalation of racist actions against them, which has provided important feedback to Trump in the name of the crisis of legitimacy. Feedback on this issue has also been reflected in cultural, social, political and economic issues. The method of the present article is to use the descriptive analytical method and the use of documentary sources.
    Keywords: Legitimacy Crisis, blacks, Donald Trump, Security Crisis, economic discrimination, resource distribution
  • Nadere Azizzade, Reza Aghamusa *, Naser Azad, Hamid Aliakbar Pages 91-119
    AbstractToday energy has become one of the main components of power in international relations and plays the role of an effective driver in linking various areas of politics and economics, both national and transnational. The present study aims to prioritize the strategic factors of the dynamic growth of Iran's gas trade in regional interactions. This research is in the category of survey-cross-sectional research in terms of the purpose of an applied research and in terms of method and time period of data collection.The main tool for data collection is an expert questionnaire. The location is the National Iranian Gas Company. The statistical population is selected from 15 university experts and managers of Iran Gas Company who have been selected using non-probability and purposeful sampling method. The DEMATEL-ANP combined method has been used to identify the pattern of relationships and prioritize strategic factors for the dynamic growth of Iran's gas trade in regional interactions. The question is what are the most important strategic factors? What are the causal relationships between the strategic factors? The main focus of this research is.The results showed that the importance of diplomatic issues and political factors is the most important among all indicators. Also, energy and energy transmission lines, by providing a suitable platform for regional interactions, are a symbol of sustainability of a cooperation and interdependence and provide a suitable space for attracting foreign investment. In fact, energy has become an effective tool in diplomacy that can bring about regional interactions.
    Keywords: Strategic factors, Dynamic growth, Iran gas trade, Regional interactions, Fuzzy dimatel method
  • Alireza Madadi, Hossein Karimifard *, Lena Abdoulkhane, Shiva Jalalpour Pages 121-148
    The decentralized and pluralistic nature of power in the United States has allowed for a diverse and influential role for a diverse range of ethnic lobbies.Meanwhile, the Arabs of the southern Gulf have focused on lobbying as a reliable foreign policy tool and influencing US decision-making and policy-making.The scope and dimensions of lobbying and lobbying have increased significantly in recent years.In this connection, the main question of this study is: "What mechanisms and goals have been pursued by the Arab Gulf lobbies in the Persian Gulf since its inception?The findings of the paper suggest that the Arab Gulf lobbies of pluralistic trends and mechanisms such as embassies, foreign-registered lobbyists, individual lobbyists, oil companies, and sponsoring American thought toward goals such as Two-States solution their economic goals and interests, have been confronted with negative agendas, against positive portrayal of themselves, and ultimately with Iran.The present study is a descriptive-analytical one And information collection has also been done in a library-style way and through online resources.
    Keywords: Persian Gulf Arab Lobbies, Affected Groups, United States, Saudi Arabia, United Arab Emirates
  • Naser Hadian Jazy, MEHDI BAZVAND * Pages 149-174

     Since 2001, the relationship between India and the United States has been witnessing a fundamental shift from both sides. Many analysts see the rise of China as one of the main reasons for the positive shifts in the foreign policy of the United States and India towards each other. Given this point, this study seeks to answer the question of why the rise of China has led to a rapprochement between India and the United States. The results of this study show that as China increasingly seeks to undermine India's national interests, balancing strategy has become a requirement for India's foreign policy toward China. On the other hand, the choice of off-shore balancing by the United States to prevent the emergence of a regional hegemon in East and South Asia has led to a rapprochement between the United States and India. Under such circumstances, the United States could reduce its costs of dealing with the emerging power of China by burden sharing with its partners

    Keywords: United States, China, India, Foreign policy, offshore balancing